Nemzetközi napok Békésszentandráson – Június 21-28.

Nemzetközi napok  Békésszentandráson – református szervezésben

Menekültek világ vasárnapja, és Évzáró hálaadó napok-2020. június 21-28. – történelmi eseményünk

„Kis lépés egy keresztyén menekültnek, nagy lépés az egyháztörténetnek”- gondoltam, amikor az első  volt tranzit zónás menekült bibliaórásunk- az iráni Abouzár a kisfiával- lelépett a távolsági buszról és eljött hozzánk a Békésszentandrási parókiára szombaton. Nálunk volt e hétvégén még két nigériai egyetemista, akik az Üldözött Keresztyéneket Segítő Államtitkárság ösztöndíjasai. Ők hálaadó vasárnapra jöttek hozzánk, miután minden vizsgájukat és szakdolgozat védésüket befejezve diplomát kaptak a Debreceni Agrár ill. Orvosi Egyetemen. Csodálatos lelki és missziós időt töltöttünk együtt, a gyülekezeti vasárnapi istentiszteleten bemutattam őket, Abouzár rövid bizonyságot tett, feleségem mindegyik külföldit emléklappal ajándékozta meg. Az istentisztelet utáni szeretetvendégségen már csak kevesen maradtunk, viszont annál emlékezetesebb volt Abouzár élettörténet bizonyságtétele, amelyet buzgó imában zártunk le. A  finom ebéd után még kenuzásra is elvittem vendégeinket, akik ezt hallatlanul élvezték. Bensőségesek voltak a parókián eltöltött közös étkezések, beszélgetések. Hétfőn a két iráni és két nigériai ült kis szolgálati autómban, akikkel Balassagyarmatra mentünk vissza a menekült befogadó állomásra. A déli szünetben az evangélikus egyház udvarán felejthetetlen családos bibliaórát-prédikációt tudtam tartani kurd és farsi tolmácsolással, és időközben három főre növekedett nigériai diák misszionáriusainkkal. Ezt követően volt még egy bensőséges imaóránk egy magányos indiai menekülttel, volt fogollyal. Hazafelé a Gellért hegyen megállva imádkoztunk országunk lelki szabadságáért, és az üldözött keresztyénekért. Bár igen későn értünk haza, de nem tudtam elaludni a volánnál, mert hangosan szólt a nigériai Istent dicsőítő keresztyén zene a missziós kihangosítón. Az afrikai istentiszteleti énekek különleges hangulatát később a Körös parton is megmutathattuk azoknak, akikkel spontán módon találkoztunk. Láthatólag a békésszentandrási fiataloknak is nagyon tetszett ez, hamar szívükbe fogadták látogatóinkat.

Június 28-i hétvégére is ellátogatott hozzánk három üldözött keresztyén diák, az Államtitkárság ösztöndíjasai, akik az előző hét hálaadó alkalmára nem tudtak eljönni. „Szüntelen imádkozzatok, mindenért hálát adjatok”- olvassuk a Bibliában. Milyen szép, ha valaki a sikeres vizsgái, évzárása vagy más, hálára indító események után eljön a templomba, hogy a gyülekezeti istentiszteleten megköszönje Istennek az Ő jóságát. „Hálaadással áldozz az Istennek”- szólít meg minket a zsoltár. A nigériai szülész, szíriai gyógyszerész és pakisztáni bölcsész diák szolgálni is szeretett volna, ezért az istentisztelet után az Idősek Otthonában adtunk „terasz szerenádot”. Az idősek szokás szerint a teraszon üldögélve  nagy örömmel hallgatták meg az udvaron álló fiatalok keresztyén énekét-táncát, meghatódva hallgatták buzdító, szerető szavaikat.

Köszönjük mindazoknak, akik hozzájárultak e nemzetközi hálaadó napok megrendezéséhez, vendégszerető kedvességükkel növelték Békésszentandrás jó hírét. Ma már Istennek hála, a keresztyén hite miatt nem utasítanak el senkit az egyetemről, mint sok más országban a világon, nem börtönöznek be nálunk embereket keresztyén hite miatt, és nem ölnek meg senkit Krisztus hite miatt. A világon naponta 11 embert ölnek meg keresztyén hite miatt. Szabadságban élünk, és imádhatjuk Istent. Viszont nagy a veszély, hogy e jólétben elhagyjuk a Megváltó Úr Jézus Krisztus odaadó imádatát. Még tart a kegyelmi idő, térjünk tehát meg Szabadító Istenünkhöz!

Dr. Dobos Ágoston békésszentandrási ref. lelkész