Vésztő Telephely

A Református Nefelejcs Otthon Vésztő és Alapszolgáltatási Központ Vésztő város csendes belterületén, könnyen megközelíthető helyen található, mely lehetővé teszi a város életébe való bekapcsolódást.

Az intézményen belül működő 40 férőhelyes demens ellátás részlegében élő demens ellátottak önálló életvitelre nem, vagy csak részben képesek, illetve otthonukban már nem gondozhatóak, ezért teljes körű ellátást igényelnek. Az intézmény célja a minőségi gondoskodás és tiszteleten alapuló ápolás.

Alapvető cél, hogy az itt élő idős ember – az előrehaladott kor és betegségek ellenére – életminőségét megőrizve, jó közérzettel, boldogan élje életét, érzékelje a jó bánásmódot, képes legyen az adott pillanatok megélésére, valamint állapotromlását késleltető támogatást kapjon. Az ápolási-gondozási feladatokon túl nagy gondot fordítunk ellátottjaink mentális fejlesztésére, foglalkoztatására, pszichés gondozására, a szabadidő hasznos eltöltésére. Az intézmény dolgozói szakmai munkájukat azon alapelvek alapján végzik, melyek tiszteletben tartják az idős emberek méltóságát, önrendelkezését, szabadságát, egyéniségét, továbbá növelik az ellátottak önálló képességeit azért, hogy megtartsák autonómiájukat, pszichés-szomatikus egyensúlyukat, emberi méltóságukat.

Fő célkitűzésünk a családias hangulat megteremtése, melyhez hozzátartozik az egyéni, egyházi, tradicionális ünnepek, megemlékezések lebonyolítása. Az ellátottak korát, fizikai, mentális állapotát figyelembe véve intézményi szabadidős programok és intézményen kívüli kirándulások megszervezésével igyekszünk színesíteni ellátottaink napjait.

A demens ellátás részlegének csodálatos panorámája minőségi időtöltés lehetőségét nyújtja a szolgáltatást igénybe vevőknek. Rendezett, dísznövényekkel tarkított belső udvar, hűvöst nyújtó teraszok és kerti filagóriák fogadják az ide látogatókat. A részleg belső környezetének családias hangulatú berendezése, a négyágyas szobák, a látogatók fogadására alkalmas helyiségek, valamint a foglalkoztató terem segíti a mindennapi programok elkülönült, zavartalan megvalósítását.

Az Alapszolgáltatási Központ a régi, nagy intézmény kétharmad részén valósul meg, ahol helyet kap a fejlesztő foglalkoztatás, akkreditált foglalkoztatás, nappali ellátás, támogató szolgáltatás és házi segítségnyújtás. A támogatott lakhatási szolgáltatás igénybe vevői a komplex szükségletfelmérés eredményeképpen nyújtott szolgáltatási elemeket kapják meg megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező munkatársaktól.

 

A Rubin Lakóotthon Vésztő város központjában helyezkedik el. Munkatársaink és ellátottaink szívesen élnek a földrajzi lehetőséggel, hiszen nagyon sok városi program kísérői. Intézményünk 2003-ban nyitotta meg kapuit 10 fő számára, ahol az ellátást igénybe vevő személy részére életkorának, egészségi állapotának és önellátása mértékének megfelelő ellátást biztosítunk. Törekszünk a magas színvonalú ellátásra.

Emeletes családi ház ad otthont a 10 fő igénybe vevőnek, az épület akadálymentessége nem megoldott. 2-3 ágyas szobák teremtik meg a családias hangulatot, közös nappali és étkező helyiségek adnak lehetőséget beszélgetésre, társasjátékozásra, valamint az egyéni és csoportos ételkészítésre és elfogyasztására. Az udvar hangulata magával ragadó, különleges fák, bokrok színesítik és adnak kikapcsolódási lehetőséget az itt élőknek, valamint a hozzájuk látogató vendégeknek. A Rubin Lakóotthon lakói részt vesznek az akkreditált, rehabilitációs foglalkoztatásban, valamint a fejlesztő foglalkoztatásban. Foglalkoztatásuk kiemelten fontos az intézmény számára. Az ellátottak értelmes, változatos munkát végeznek, melyért munkabért kapnak, munkájukat megbecsüljük. Mentális képességeik fejlődnek, pszichés állapotuk kiegyensúlyozottabbá válik.

 

Támogatott lakhatás keretén belül 2021. februárjában vette birtokba az első 12 fő az új szolgáltatási formát. Intézményünknek 6 felépült s támogatott lakhatást biztosító háza van, mindegyik 12 férőhelyes kialakítással. Jelenleg 4 ház működik. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy az intézmény munkatársai és a kiköltözésre váró ellátottak végigkísérhettük az építkezés fázisát, mely tele volt izgalommal.

A támogatott lakhatás olyan innováció, amelynek köszönhetően az ott élők kerülnek a középpontba szükségletüknek, igényeiknek megfelelően, elképzeléseik, döntéseik figyelembevételével, életminőségük pedig eléri a XXI. század elvárásainak megfelelő szintet. A támogatott lakhatás olyan ellátás, amely az életkornak, egészségi állapotnak és önellátási képességnek megfelelően az ellátott önálló életvitelének fenntartása, illetve elősegítése érdekében biztosítja:

  • a lakhatási szolgáltatást,
  • az önálló életvitel fenntartása, segítése érdekében a mentálhigiénés, szociális munka körébe tartozó és egyéb támogató technikák alkalmazásával végzett esetvitelt,
  • a közszolgáltatások és a társadalmi életben való részvételt segítő más szolgáltatások igénybevételében való segítségnyújtást,
  • az ellátott komplex szükségletfelmérése alapján, erre vonatkozó igény esetén

– a felügyeletet,

– az étkeztetést,

– a gondozást,

– a készségfejlesztést,

– a tanácsadást,

– a pedagógiai segítségnyújtást,

– a gyógypedagógiai segítségnyújtást,

– a szállítást,

– a háztartási vagy háztartást pótló segítségnyújtást.

Megteremti a lehetőséget a szolgáltatást igénybe vevők társadalomba való bekapcsolódására, az átlagos életforma megélésére, a szomszédság és a tágabb támogató kör erőforrásainak igénybevételére. Hozzájárul a fogyatékkal élők képességeinek a társadalomban történő megéléséhez, kibontakozásához, lehetővé teszi, hogy 6 szobában 12 fő lakhasson, biztosítva a személyes életteret számukra. A nappali, konyha, terasz, udvar, kert egyben a közösségi együttlétre, szabadidős programok megrendezésére is alkalmas tereket nyújt.

A beköltözők – képességeiknek megfelelően – önállóan alakítják életüket, végzik a mindennapos feladatok ellátását, azaz a ház takarítását, esetenként a vacsora és a reggeli elkészítését, a bevásárlást, a ruházatuk mosását stb., vagyis úgy laknak és élnek itt, mint bárki más saját otthonában. A napközbeni ellátást, fejlesztést, foglalkoztatást, étkezést továbbra is a közelben működő Református Nefelejcs Otthon Vésztő és Alapszolgáltatási Központban vehetik igénybe. Ez az életforma egy teljesen új megközelítést jelent az eddigi szigorú, intézményi ellátáshoz képest, hiszen nem a korlátozásokra helyezi a hangsúlyt, hanem az önrendelkezésre és a minél önállóbb életre.

Családias hangulat jellemzi az itt élő közösséget, figyelnek egymásra, támogatják egymást, részt vesznek városi rendezvényeken, az együttélési szabály betartása mellett mégis kötetlenebb, szabadabb életet élhetnek a nagy intézményi ellátórendszerhez képest.

Minden ellátási formánkra vonatkozóan a jövőben is törekszünk arra, hogy jelenlegi és új feladatainkat magas színvonalon, kiemelkedő szakértelemmel végezzük, továbbá, hogy ellátottaink, hozzátartozóik a jövőben is elégedettek legyenek munkánkkal!

 

Ide kattintva megtekintheti és letöltheti a Vésztői idősek otthon kérelem mintát.

Ide kattintva megtekintheti és letöltheti a Vésztői Rubin lakóotthon kérelem mintát.

Ide kattintva megtekintheti és letöltheti a Vésztői Támogatói lakhatás kérelem mintát.

Ide kattintva megtekintheti és letöltheti a térítési díjakat.